Nesciolezingen

Nescioconcert

De  Nesciolezingen/Koffieconcerten worden zes keer per jaar georganiseerd.  Er worden sprekers benaderd die het jaarthema belichten vanuit hun expertise en verschillende achtergronden en daarbij een link leggen naar de actualiteit.  Denk aan sprekers op religieus, economisch, filosofisch, maatschappelijk, cultureel, kunstzinnig gebied. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’.  Een inspirerend programma van ca. 1,5 uur is samengesteld uit een lezing en muzikale omlijsting door professionele musici. Het mooie Middeleeuwse kerkje aan de Kortenhoefsedijk zorgt voor een bijzondere sfeer en wordt door musici geroemd om zijn akoestiek. 

Nescio is een pseudoniem van een nerderlandse schrijver. De lezingencyclus van de OSG is naar hem genoemd vanwege het feit dat hij vaak in Kortenhoef was en erover schreef in zijn Natuurdagboek, maar ook vanwege zijn pseudoniem dat betekent: “Ik weet het niet”

Meer over Nescio >>

Nesciolezing/Koffieconcert :
Start 11.15 uur – einde 12.45 uur.
Toegang € 10,- inclusief koffie/thee.
Contant te voldoen bij de ingang
U bent van harte welkom.

In de zomermaanden zijn er geen Nesciolezingen/koffieconcerten.

Vanaf 15 september zijn er weer Nesciolezingen/koffieconcerten.
Wij verwachten onder andere:

Natuur bladeren
pixabay W. Thornell

Zondag 15 september:
Lezing, Britta Hall, Yoga docent.
Muziek, Sebastiaan van Eck e.a.

Natuur
pixabay A. Manole

Zondag 20 oktober
Lezing en muziek:
Roek Lips, journalist, schrijver theatermaker en programma maker.

In het afgelopen seizoen hebben we kunnen genieten van:

Fusien de Bijl Vroe
Sito trio

Fusien Bijl de Vroe, oud directeur Vereniging Rembrandt.
“Het was niet zozeer de wetenschap maar meer de ontwikkeling van ‘het zien’, het goed leren kijken, waar ik naar op zoek was”. 

Sitio Trio
Susanne Niesporek,viool
Eric van der Wel, altviool
Sebastiaan van Eck, cello
 
lees meer>>

Nienke Nieuwenhuizen (47) is specialist ouderengeneeskunde en politica.
’Leven toevoegen aan de dagen, in plaats van dagen aan het leven’’.

Guillermo Castellano Perez, vleugel,  uit Granada studeert aan het Conservatorium van Amsterdam.
Lees meer>>

foto B. Sistermans

Machteld Siegmann (1972) is schrijver. In haar werk onderzoekt ze het menselijk tekort, hoe daden in het verleden het heden kunnen bepalen en het (on)vermogen vergissingen en fouten te herstellen. Zij studeerde Nederlands en cultuurgeschiedenis 

Amerentia van der Kooij, altviool en Arno van Wijk, vleugel. Al vanaf hun middelbare schooltijd spelen Amerentia en Arno samen. Tijdens hun conservatorium studie bleven zij samen muziek maken. Ze vormen een vast duo en richtten Gheyn Consort op.
Lees meer>>

Roel Vredenbregt is godsdienstfilosoof en werkt als geestelijk verzorger. Zijn lezing “Een jonge ziel” over veerkracht in de mystieke filosofie van Meister Eckhart. (1260-1328)

Hans Boetje, saxofoon
Hans Ferwerda, piano
Lees meer>>

francien en corien

Matthijs Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, oosterse filosofie en Keltische taal- en letterkunde.  “In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid.
Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid?”

Francien en Corien hebben een bijzondere muzikale vriendschap gesloten. Ze treden op met repertoire voor fluit en piano, in Trioforte met cellist Sander Westphal en hebben een samenwerkingsverband van hun lespraktijken.
Lees meer>>

Lamin

Wies Dulfer, medisch antropoloog, en haar man Wim Klein Poelhuis, oogarts, over hun werk in Afrika. Zij verklaarden het fenomeen staarsteken: een eeuwenoude behandelmethode voor de behandeling van bepaalde oogziektes, die tot 1880 in Europa werd gepraktiseerd, en tot de dag van vandaag in Tsjaad wordt toegepast.

Geheel in passend bij de lezing werd de muziek verzorgd door Lamin Kouyateh, een begaafd kora speler en `Griot`: een verteller van verhalen en al spelende zingt hij traditionele liederen en geeft zo zijn geschiedenis en cultuur door.
Lees meer>>

In september is er weer een Nesciolezing/Koffieconcert.

Deze pagina wordt steeds aangevuld met actuele informatie.

 
Lezing van Jelle van Baardewijk.
“Zijn we niet te gelukkig?”
25-05-2022
Scroll naar boven