Welkom bij de OSG
Oecumene, afkomstig uit het Grieks, wil zeggen “de bewoonde wereld”. In religieus verband wordt hiermee een groeien naar eenheid aangeduid, oftewel het zoeken naar en vinden van de overeenkomsten in religie en religieuze beleving. Dit in tegenstelling tot het wijzen op de verschillen.
Kerkgemeente
De Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef is een kleine kerkgemeente waar vele gezindten een thuis vinden. Onze diensten krijgen vorm op het raakvlak van religie en cultuur.
Op dát raakvlak, daar vinden wij elkaar.
Maar waar zitten de raakvlakken, hoe kunnen we religie, kunst, cultuur en maatschappij, met elkaar verbinden? Want het op zoek gaan naar de verbinding met de maatschappij is even wezenijk. En dáár vinden wij andere geloven, andere opvattingen, kunstuitingen, allerlei culturele elementen. Alles wat onze samenleving zo boeiend maakt.
Aan de hand van een jaarthema zoeken en onderzoeken wij de raakvlakken, vinden zo voor ons meer aansprekende vormen van geloofsbeleving. Meer van deze tijd, meer afgestemd op ontwikkelingen in de samenleving, met oog voor kunst en cultuur.
Doormiddel van onze activiteiten willen we met geïnteresseerden van alle achtergronden, de ruimte creëren voor bezinning, verdieping, verbreding én verbinding.
Onze basis is een christelijke geloofsvisie, maar er zijn heel veel manieren om verbinding te zoeken en te ervaren met de Scheppende Kracht.
Jaarthema
Traditie getrouw beginnen we op de tweede zondag in september met een nieuw jaar thema.
Het thema voor 2024-2025 is:
LOSLATEN
Loslaten is verbonden met het leven. Het begint al op jonge leeftijd: bij de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en het kind is los van de moeder, ademt op eigen kracht. En dat gaat maar door: voor het eerst naar de opvang, naar de basisschool, van de ene klas naar de andere, dan naar de grote school, vrienden die verhuizen, verkering die wordt verbroken … enzovoorts.
Als volwassenen laten we ook voortdurend los: werksituaties veranderen, ingrijpende verhuizingen, verbroken relaties. En dan het grote loslaten, dat je iemand uit je omgeving moet missen. Het doet allemaal pijn in de ziel. Oude wijsheidstradities vertellen dat in de kunst van het loslaten de kern van vrijheid ligt.
Loslaten is levenskunst.
We gaan dit nieuwe seizoen bij de Nesciolezingen en in de diensten aan de slag met het begrip ‘loslaten’.
Ja, aan de slag, want loslaten is doe je niet zomaar.
De sprekers en voorgangers zullen ieder vanuit hun eigen vakgebied (of invalshoek) het thema ‘Loslaten’ verwerken in hun lezingen en diensten.