Nescioconcert
Concert tijdens een Nesciolezing

Donderdag en Vrijdag – Kortenhoef 

“Twee ochtenden die in mijn herinnering zijn samengegroeid tot een wonder. Ik zie alles telkens nog voor me. Volmaakte nazomer, wolkenloos, de eerste ochtend wat wind, de tweede een bijna stille plas. Kortenhoef-Loenersloot. Je kunt er voor mij Zwitserland en Italië en Tirol; voor in ruil krijgen en een gulden toe.” (Nescio – Natuurdagboek 26 en 27 augustus 1954)

“In Kortenhoef voor het Raadhuis en zitten zonnen. De toren en de groene glazen van de kerk, de 2 beuken met licht op de takken, het sjirpende vogeltje. Terug: weer de vallei van Kortenhoef, linksaf tussen de plassen met witte koppen naar Loenen.” (Nescio – Natuurdagboek 15 april 1955)

Waarom Nescio?

Waarom Nescio?

Nescio is het pseudoniem voor Jan Hendrik Frederik Gröhnloh (Amsterdam 1882 – Hilversum 1961), een Nederlandse schrijver van neoromantische verhalen in een deels op Multatuli geïnspireerde stijl. Zijn bekendste werken zijn de drie novellen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. 
Nescio verkeerde vaak in de prachtige natuur rond Kortenhoef waarvan meerdere passages getuigen in zijn Natuurdagboek, 1996. De lezingencyclus van de OSG  is naar hem genoemd vanwege dat Natuurdagboek, maar ook vanwege zijn pseudoniem dat betekent: “Ik weet het niet”. Dat spreekt ons aan, want wat weten wij nu eigenlijk écht van het leven, het geloof, de samenleving? Door middel van de lezingen hopen we ons inzicht en kennis te vergroten en ons blikveld te verruimen. Met dit gedachtegoed voelen we ons verbonden en dat geldt ook onze partner, VU-vereniging.   Naast de twee liturgische vieringen op de 2e en 4e zondag van de maand wordt deze Nesciobijeenkomst 6 keer per jaar, op een 3e zondag van de maand georganiseerd. Het mooie Middeleeuwse kerkje aan de Kortenhoefsedijk zorgt voor een bijzondere sfeer en mooie akoestiek. Het inspirerende programma van meestal ca. 1,5 uur is samengesteld uit lezingen door zeer verschillende ter zake kundige sprekers omlijst door muziek verzorgd door professionele musici. 
Elk jaar wordt er in nauw overleg met de VU-vereniging een jaarthema gekozen en worden sprekers benaderd die het jaarthema belichten vanuit hun expertise en verschillende achtergronden, religieus, economisch, filosofisch, maatschappelijk, cultureel, kunstzinnig en een link leggen naar de actualiteit.  Met dit programma geven we ook vorm aan verkenningen op het raakvlak van religie en cultuur.

Toegang € 10,- inclusief programma
Start 11.15 uur – einde 12.45 uur.

Komende Nesciolezingen vindt u onder Agenda

 

Zijn we niet té gelukkig? Een lezing van Jelle van Baardewijk op 25 mei 2022

 

In samenwerking met VUvereniging

 

Scroll naar top