Alain Verheij over ‘Numeri’ van Jonathan Sacks.

Alain Verheij wordt door Jan de Vlieger over het boek ‘Numeri’ van Jonathan Sacks geïntervieuwd. U vindt hier een link naar het intervieuw op Youtube. Jonathan Henry Sacks, was een Brits geestelijke, filosoof, theoloog, auteur en politicus. Bekend is hij onder meer vanwege zijn reeks commentaren op de vijf boeken van de Tora; Verbond en dialoog, joodse lezing van de Tora.  In 2016 ontving hij de Templetonprijs voor zijn levensbeschouwelijke bijdrage aan het maatschappelijke debat en zijn rol in de interreligieuze dialoog.

Alain legt uit wat de rol van Numeri is binnen de Tora. Hij gaat dieper in op de opstand van Korach en diens opmerking: ‘Iedereen is heilig. Waarom zou Mozes dan een aparte plek moeten krijgen!’ Ook gaat hij in op koning Balak die probeert om met veel geld de profeet Bileam om te kopen en Israël in zijn macht te krijgen.

“Een heilige kan al zijn geld weggeven aan de armen. Maar hoe zit het met de leden van zijn eigen familie? Ze kunnen lijden onder zijn extreme zelfverloochening. Een heilige kan weigeren te vechten in een oorlog. Maar hoe zit het met zijn land en de verdediging daarvan? Een heilige kan alle misdaden vergeven die tegen hem worden begaan. Maar hoe zit het dan met de rechtsstaat en de gerechtigheid? Heiligen, als individuen beschouwd, zijn buitengewoon deugdzaam. Toch kun je met alleen heiligen geen samenleving opbouwen.”

Jonathan Sacks, Numeri

De Templetonprijs (Templeton Prize), voluit: ‘Templetonprijs voor uitzonderlijke bijdragen aan het bevestigen van de spirituele dimensie van het leven, het zij door inzicht, ontdekking of praktische werken’. Het is een prijs ter beloning van wetenschappelijke voortgang op het gebied van religie.
Scroll naar boven