Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing door Wilken Veen

18 oktober 2020 | 16:30-18:00

€10

 

Nescio-lezing/koffieconcert 

Theoloog Wilken Veen spreekt over Bonhoeffer en identiteit, onderdeel van de serie ‘Identiteit: wij – zij?’

Dr. Wilken Veen gaat in zijn inleiding over Bonhoeffer, wiens gedachten terecht nog steeds besproken en doordacht worden, in op zijn befaamde ethiek. Ter sprake komt hoe je als gelovig mens in het spoor van Christus zijn gestalte kunt aannemen, niet alleen als individu, maar ook als groep mensen. En ook over het soms levensgevaarlijke gegeven dat jij, met je eigen identiteit, je in de tijd met een eigen context moet verhouden met de geschiedenis om je heen. In Nazi-Duitsland heeft Bonhoeffer openlijk stelling genomen tegen de heersende ideologie. Hij verliet welbewust de Verenigde Staten waar hij een aanstelling had als theoloog om af te reizen naar Duitsland. Daar werd hij, nadat bekend was geworden hoe hij stelling had genomen tegen het Derde Rijk, gevangen genomen en uiteindelijk op 9 april 1945 vermoord. 

Wilken Veen
Wilken Veen

Dr. Wilken Veen (1953) is een veelgevraagd en bevlogen spreker. Zijn promotieonderzoek uitgebracht onder de titel Collaboratie en Onderwerping. Het Duitse protestantisme in 1933 is zeer goed ontvangen. Recent verscheen Dietrich Bonhoeffer Aanzetten voor een ethiek samengesteld, vertaald en ingeleid door Gerard den Hertog en Wilken Veen, Boe-kencentrum Zoetermeer 2019 (3e uitgebreide druk). 

 

 

Omlijstend concert door Annette Middelbeek en Willem Poot, zij spelen quatre-mains op vleugel.

Download HIER het programma

Annette Middelbeek begon al vroeg met pianospelen. Haar moeder gaf haar de eerste les-sen die de aanzet vormden tot een professionele opleiding. Achtereenvolgens studeerde Annette in Utrecht, Parijs, Amsterdam en Londen bij respectievelijk Ria Groot, France Clidat, Willem Brons en John Bingham. In Parijs won zij in een concours een eerste prijs met maar liefst twee onderscheidingen. In diezelfde tijd voltooide zij aan de Universiteit van Utrecht een studie Muziekwetenschappen. Annette gaf vele soloconcerten en maakte diverse CD- en radio-opnames. Tegenwoordig treedt zij regelmatig op met haar ensemble Tricolore. Daarnaast heeft zij een bloeiende lespraktijk.

Willem Poot studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Albert de Klerk. Tegelijkertijd studeerde hij daar Theorie der Muziek. Hij was docent Muziekthe-orie en Muziekgeschiedenis aan diverse conservatoria. Hij gaf concerten in binnen- en buitenland en maakte diverse radio-, plaat- en CD-opnamen. Willem is continuo-speler op orgel en klavecimbel in het ensemble Barok langs de Vecht. Voorts doet hij onderzoek in bibliotheekarchieven. Muziekstukken die hij daar terugvond worden soms door hem uitge-geven of staan inmiddels op het repertoire van Barok langs de Vecht. Daarnaast geeft hij lezingen en werkt hij als publicist, arrangeur en muziekuitgever. Tezamen spelen Annette en Willem vierhandig piano en, soms, orgel. 

Willem Poot en Annette Middelbeek
Willem Poot en Annette Middelbeek

Aanmelden

Iedereen is welkom, leden en niet-leden van de OSG. Voor de bekostiging van de sprekers en musici vragen wij een entreeprijs van 10 euro p.p.
Voor leden van de VU-vereniging is de toegang vrij. 

Tijden: 16.30 – 18.00 uur.

In verband met de Coronamaatregelen geldt een aantal regelingen:

   • Voorlopig is het reserveren van een plaats noodzakelijk. Meldt u zich daarom telkens aan vóór vrijdagmiddag 18.00 uur, voorafgaand aan de bijeenkomst op zondag 16.30 uur. Bel Tineke Hafkamp: 035-6561961.

   • Het aantal plaatsen is beperkt en contactonderzoek moet mogelijk zijn. Aanmelding is op volgorde van binnenkomst, uw plaatsing wordt tevoren bevestigd. 

   • Bij binnenkomst zal worden gevraagd naar eventuele corona-achtige klachten en mogelijke contacten met mensen met dergelijke klachten of verschijnselen. 

   • U wordt dringend verzocht om bij twijfel over klachten, verschijnselen of contacten, NIET te komen en u af te melden.

   • Er kan geen koffie of thee worden geschonken, eventueel napraten kan, op afstand, in de open ruimte buiten de kerk plaatsvinden.

 

Gegevens

Datum:
18 oktober 2020
Tijd:
16:30-18:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

Scroll naar top