Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing/Koffieconcert

18 februari | 11:15

€10

Lezing: Prof. dr. Mathhijs Schouten
Concert: Francien & Corien

Matthijs Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, oosterse filosofie en Keltische taal- en letterkunde. Hij is emeritus hoogleraar Plantenecologie en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit; hoogleraar Natuur- en landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway. Hij is ook werkzaam bij Staatsbosbeheer.én is hij boeddhistisch meditatieleraar.

Lezing Matthijs Schouten in de serie ‘Veerkracht’

In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid.
Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid?

Het onderzoek en onderwijs van Matthijs Schouten richten zich vooral op de relatie tussen mens en natuur. Daarbij verbindt hij diverse vakgebieden: ecologie, filosofie en cultuurgeschiedenis. Hij schreef daarover in Spiegel van de natuur. Het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief. En binnenkort verschijnt Het andere en het eigene. Onze relatie met natuur en landschap. Als natuurfilosoof en ecoloog verkent Matthijs op levendige wijze de relatie tussen mens en natuur.

De manier waarop we naar de natuur kijken, verschilt van cultuur tot cultuur. Het boeddhisme bijvoorbeeld benadert de natuur vanuit een houding van respect voor alle levende wezens. In het westen daarentegen zijn we de natuur vooral gaan zien in termen van nut en bruikbaarheid.

In de loop van de tijd hebben we ons als mens (met name in de Westerse samenleving) buiten en boven de natuur geplaatst en we zijn haar gaan zien als een voorraadkamer van diensten en goederen die we zonder reserve mogen gebruiken.
We zijn er niet meer mee verbonden.

Daarmee hebben we niet alleen de natuur uitgeput en haar veerkracht verstoord, maar ook onze menselijke toekomst op het spel gezet.

In diepste zin zijn de grote crises van onze tijd (klimaatcrises, biodiversiteitsverlies, milieuvervuiling etc.) terug te voeren naar een crisis in geest en ziel. Die crises hebben te maken met de vraag wie wij mensen denken dat we zijn op deze planeet en met de vraag wat we zullen moeten worden om een duurzame toekomst te scheppen voor de mens en het overige leven op aarde.
Deze vragen staan centraal in de lezing op 18 februari.

Francien en Corien hebben een bijzondere muzikale vriendschap gesloten. Ze treden op met repertoire voor fluit en piano, in Trioforte met cellist Sander Westphal en hebben een samenwerkingsverband van hun lespraktijken.

Voor en na de lezing zullen Corien van den Berg (piano) en Francien Post (fluit) werken van onder andere A. Vivaldi, Ø. Sommerfeldt en S. Gubaidulina spelen.

Francien Post studeerde fluit aan het Utrechts Conservatorium. In 1990 behaalde zij haar diploma Docerend Musicus, een jaar later het Solistendiploma, waarna ze haar studie afrondde met een Aantekening Kamermuziek. Al sinds haar opleiding speelt Francien Post in diverse kamermuziekensembles, jureert ze bij Het nationaal Fluitconcours en werkt ze als kamermuziek coach. www.francienpost.nl

Corien van den Berg deed haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Zij bleef ze actief als pianiste en ging voor verdere verdieping naar Willem Brons en Maria João Pires. Als solist speelde ze met diverse orkesten en maakte deel uit van ensembles waaronder het Nederlands Pianisten Kwartet met wie ze in 1994 in het Utrechtse Vredenburg achthandige pianomuziek opnam op CD. www.corienvandenberg.nl

Gegevens

Datum:
18 februari
Tijd:
11:15
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Organisator

OSG Kortenhoef

Locatie

OSG Kortenhoef
Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef, 1241 LZ
+ Google Maps
Scroll naar boven