Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Nesciolezing/Koffieconcert

21 april | 11:15

€10

Lezing: Wies Dulfer en Willem Klein Poelhuis
Muziek: Jalli Lamin Kuyateh.

In ‘De Staarsteker’ neemt Medisch antropoloog Wies Dulfer (1946) , alias Louise, de lezers mee naar de droge, onherbergzame regio’s in Noordoost-Tsjaad. Zij laat ons kennis maken met de mensen en schetst een beeld van de oogproblemen in de regio’s Abéché en Biltine. Zij verklaart het fenomeen staarsteken: een eeuwenoude behandelmethode voor de behandeling van bepaalde oogziektes, die tot 1880 in Europa werd gepraktiseerd, en tot de dag van vandaag in Tsjaad wordt toegepast.

Op deze dag neemt de powerpoint presentatie over slechtziendheid door grijze staar en oogzorg in Afrika u mee naar onherbergzame woestijn gebied van Noordoost-Tsjaad. Een zeer warm droog land waar de mensen veel veerkracht nodig hebben om te overleven. Wies verklaart het fenomeen staarsteken en vertelt over de desastreuze gevolgen van traditionele behandelmethoden voor bepaalde oogziektes

 Samen met Wim heeft zij daar moderne oogzorg gepropageerd en de gevaren van de staarsteek aan de lokale bevolking uitgelegd. Wim vertelt over het opereren onder primitieve omstandigheden en de strijd van de mensen daar in de Sahel landen tegen honger, ziekte, droogte en de oprukkende woestijn, in de steek gelaten door hun eigen overheid. Door de klimaat veranderingen en het oorlogsgeweld moeten de mensen hun geboortegrond verlaten. Wij kunnen bijdragen hen een beter toekomst perspectief te bieden.

Wies begon als onderwijzeres, was 5 jaar met haar echtgenoot Willem Klein Poelhuis (oogarts) en kinderen in Ghana tot 1982. Zij creëerde een schooltje en gaf les aan de Nederlandse kinderen. Daarna studeerde zij Algemene Sociale Wetenschap in Utrecht, werkte als docent Nederlands en deed een masters medische antropologie in Amsterdam. In Afrika deed zij onderzoek naar familie planning, en Vrouwen en Ontwikkelingsbeleid in Ghana, en traditionele geneeswijzen in Tsjaad. Zij schreef hierover een boek: “De Staarsteker”. Traditionele geneeswijzen en moderne oogzorg in Afrika.
Wim  was 5 jaar oogarts in Ghana, daarna 27 jaar in Den Bosch; hij deed korte missies, operatie en training programma’s in Vietnam, India, Indonesie en nu nog steeds in Sierra Leone.

Lamin Kouyateh is een begaafd Kora speler en entertainer. Hij bouwt Kora `s en geeft Kora les.
Hij komt uit Gambia en is in Nederland vanaf 1993. Lamin is een `Griot`: een verteller van verhalen, al spelende zingt hij traditionele liederen en geeft zo zijn geschiedenis en cultuur door.
Een Kora is een snaarinstrument met 21 snaren : 7 voor het verleden, 7 voor het heden en 7 voor de toekomst. Lamin trad op met Fuse ( 2018) in het programma Podium Klassiek, speelt op festivals o.a writers unlimited Winternachten in Den Haag en speelt nummers met andere musici.
Zijn zelf gecomponeerde song ` Kilingté ` met de betekenis: dat we allemaal één zijn, is een boodschap aan de wereld. Hij zegt `We zijn mens. Laten we elkaar accepteren`

Lamin

Voeg je koptekst hier toe

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
11:15
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Organisator

OSG Kortenhoef

Locatie

OSG Kortenhoef
Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef, 1241 LZ
+ Google Maps
Scroll naar boven