Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing/Koffieconcert

16 oktober 2022 | 11:15-12:45

€10

Lezing: Wessel Stoker

Concert: Arte Duo.

 
De natuur in de moderne kunst.
Van een romantische naar een ecologische natuuropvatting.
Sinds de Romantiek gingen kunstenaars de natuur zien als het ongerepte en zelfs onschuldige. Paul Gauguin zocht een paradijselijke natuur op Tahiti. Franz Marc zocht het onbedorvene bij het dier. 
In de jaren ’60 trokken land-art kunstenaars naar buiten, soms de natuur verminkend, zoals Robert Smithson en Michael Heizer die met bulldozers en graafmachines hun aardewerken maakten. Vanaf de jaren 1970 is er in de kunst bij Andy Goldsworthy, Joseph Beuys en anderen juist sprake van een respectvolle benadering, meer ecologisch omgaan met de natuur. De wijze waarop kunstenaars de natuur benaderen verandert ook de blik van onszelf, de toeschouwer.
Prof. dr. Wessel Stoker (em.) was als godsdienstfilosoof en estheticus aan de VU verbonden. Hij bekleedde de bijzondere leerstoel esthetica aan de VU (Faculteiten Theologie, Filosofie en Letteren). Onlangs verscheen zijn boek over moderne religieuze kunst: God opnieuw verbeeld: een theologische kunstbeschouwing (Parthenon 2019). Hij is de oprichter van Figura Divina, een collectief van onderzoekers op het gebied van kunst en religie verbonden aan Belgische en Nederlandse universiteiten. Hij schreef o.a. Kunst van hemel en aarde: het spirituele bij Kandinsky, Rothko, Warhol en Kiefer.

Arte Duo

Aubrey Snell begon haar saxofoonstudie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij L. van Oostrom en vervolgde haar studie aan het Utrechts Conservatorium. In januari 2005 sloot Aubrey haar bachelorstudie cum laude af. Zij vervolgt haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in de Voortgezette Kunstopleiding Muziek bij Frank Timpe. Ook volgde ze diverse masterclasses, o.a. bij David Liebman, Steve Mauck, John Sampen, Aubrey is actief in verschillende soorten kamermuziekensembles.
Lineke Lever studeert aan het Utrechts Conservatorium. In juni 2005 heeft ze haar bachelorstudie cum laude afgerond. Zij vervolgt haar studie nog in de Voortgezette Kunstopleiding Muziek. Lineke heeft een voorliefde voor kamermuziek. Udo Reinemann, Meinard Kraak, Stanley Hoogland en Richard Egarr. Daarnaast speelt zij in een pianotrio met de violiste Nasim Allamehzadeh en de celliste Winde Reijnders.
Lineke volgde als soliste o.a.masterclasses van Rudolf Jansen, Jan Wijn en Ton Hartsuiker.

Gegevens

Datum:
16 oktober 2022
Tijd:
11:15-12:45
Kosten:
€10

Locatie

OSG Kortenhoef
Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef, 1241 LZ
+ Google Maps
Telefoon:
035-6561961
Scroll naar boven