Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing door Gerda Hooghordel

17 november 2019 | 11:15-12:45

€10

Nescio-lezing door Gerda Hooghordel

Muzikale omlijsting ensemble Barok langs de Vecht

Er is meer! Een Afrikaanse visie op mens-zijn, ziekte en gezondheid
Het betreft een lezing in de serie ‘Lichaam en Geest’

Wij, in onze geïndividualiseerde westerse samenleving, zien ook ziekte en gezondheid vooral als een individuele aangelegenheid. De Nigeriaanse filosofe Sophie Oluwole signaleert een duidelijk verschil tussen westerse en Afrikaanse denkbeelden over mens-zijn. In het Afrikaanse begrip van mens-zijn spelen omgeving en religie een grote rol. Het zich bewust zijn van een diepe noodzakelijke verbondenheid met de omgeving, mensen en voorouders. Hoe deze holistische mensvisie terugkomt in de behandeling van ziektes en ongemakken, ontdekken we in de genezingspraktijken van traditionele genezers. Beeldmateriaal uit veldwerk neemt ons mee in zo’n healing sessie.

Gerda Hooghordel deed de afgelopen jaren, naast haar werk als docent Godsdienst & Levensbeschouwing en Filosofie, promotieonderzoek naar de praktijken van traditionele genezers in Zuid-Afrika. Recentelijk rondde ze dit onderzoek af. Ze onderzocht de schijnbare tegenstelling: traditionele geneeswijzen in de moderne Zuid-Afrikaanse maatschappij. Waarom gaat tachtig procent van de bevolking naar dergelijke genezers, terwijl ook overal klinieken zijn? Hoe werkt deze vorm van geneeskunde? En hoe traditioneel zijn de genezers eigenlijk?

Download HIER het programma

De muziek rond de lezing wordt verzorgd door leden van ‘Barok langs de Vecht’ Eva Elgeti – oboe d’amore, Vera Heins – viool,  Jaap Cohen – contrabas en Willem Poot – clavecimbelEva Elgeti studeerde moderne hobo bij Henk Knöps en later bij Ine Dhont. Van Peter Frankenberg ontving zij gedurende ruim een jaar barokhobolessen. Zij heeft zich toegelegd op het spelen van muziek uit de barok, klassieke periode en vroeg-romantiek. De nadruk ligt echter op het uitvoeren van de cantates van J.S. Bach op diverse plaatsen in Nederland, waaronder Rotterdam, Dordrecht, Baarn, Hilversum, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam.

 

Vera Heins speelt sinds haar negende jaar viool. Na in diverse jeugdorkesten te hebben gespeeld, studeerde zij van 1982-1987 hoofdvak Viool aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Sindsdien speelt zij met regelmaat in diverse orkesten. Vanaf 2014 is zij daarnaast vast verbonden als violiste bij Ensemble Barok langs de Vecht.
Willem Poot studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam de hoofdvakken Orgel en Theorie der Muziek. Jarenlang was hij als docent verbonden aan diverse conservatoria als docent Muziektheorie en Muziekgeschiedenis. Hij gaf/geeft concerten in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio- en cd-opnames. Daarnaast werkte hij regelmatig als arrangeur en als producer bij cd-opnames. Samen met Eva Elgeti was hij oprichter van Barok langs de Vecht. Hij is al jarenlang bezig met onderzoek in muziekarchieven. Veel muziek die hij daar vond heeft hij uitgegeven of wordt gespeeld door Barok langs de Vecht.

Jaap Cohen studeerde contrabas bij H. Guldemond en Paul Godwaldt. Tijdens zijn studie speelde hij in de nationale jeugdorkesten JON en NJO. Jaap werkte van 1998-2002 in het Nederlands Promenadeorkest en trad vervolgens in dienst bij het Limburgs Symfonie Orkest. Als remplaçant is hij actief in diverse orkesten: Brabants Orkest, Omroeporkesten, Kamerorkesten Concerto Brabant, Musica Michaelis, opera- en harmonieorkesten (o a KMK) en diverse ad hoc formaties. Vanaf 2008 is Jaap ook actief in het meer lichte genre, waaronder blues jazz, folk en tango. Hij vormt met Dzuana Bakker het duo ‘Ten strings’. Jaap is vaste speler in blues/country band LASSO. (Jaap Cohen staat niet op de foto, red.)

Gegevens

Datum:
17 november 2019
Tijd:
11:15-12:45
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

Scroll naar top