Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing door Tamarah Benima

19 januari 2020 | 11:15-12:45

Nescio-lezing/koffieconcert

De religieuze praxis begint voor een Jood en Jodin met het openen van de ogen na het wakker worden. Vanaf dat moment zijn handelingen van het lichaam, of handelingen ten behoeve van het lichaam ingebed in zegenspreuken: wassen, aankleden, ontlasten, eten. Zelfs zien en horen kunnen hun zegenspreuken krijgen. Hoewel het Jodendom diepgaand door het Platonisme en sterker nog door het Aristotelianisme is beïnvloed, heeH het Jodendom de bijbelse eenheid van lichaam en geest nooit opgegeven. Rabbijn Benima zal een poging doen het spectrum aan joodse opvaKngen over de verhouding tussen ‘lichaam’ en ‘geest’ te belichten. Maar wat heeft een vissengraat daarmee te maken? Kom luisteren en oordeel zelf.

Rabbijn Tamarah Benima (1950, Amsterdam) studeerde aan het Robert A. Levisson InsItuut te Amsterdam, waarvan zij in 2008 haar bevoegdheid kreeg. Zij is rabbijn van twee joodse gemeenten: de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland (synagoge in Zuidlaren, Drenthe) en de onaVankelijke joodse gemeente Beit Ha’Chidush te Amsterdam. Deze hebben allebei leden van Vlissingen tot Appingedam.
Daarnaast leidt zij eens per maand een Open Synagogedienst: een vrijdagavonddienst ergens in het land (kerken, feestzalen, etc.), bedoeld voor iedereen die een keer een sjoeldienst wil meemaken. Zes keer per jaar organiseert zij een MeditaIeve Dienst, ook open voor iedereen. Verder gee2 zij regelmaIg lezingen en cursussen over Jodendom. Ze is mede-organisator van het zogeheten Ojec-weekend, een weekend waarin Joden en Christenen elkaar en elkaars tradiIe leren kennen. In 2020 vindt dat plaats in Utrecht op 13 en 14 maart.

Sinds 1980 is Benima journalist, columnist en commentator (radio en tv). In 2015 publiceerde zij haar derde boek: Joodser dan dit krijgt u het niet. De levenskunst van de Joodse Beschaving (uitgeverij Juwelenschip), en werd een reeks hoorcolleges uitgegeven: De Joodse Beschaving. Een cultuurgeschiedenis van het Jodendom (uitgeverij Home Academy). Zij was jarenlang redacteur en hoofdredacteur van het Nieuw IsraëliIsch Weekblad. Nu schrij2 zij wekelijks een column voor dit oudste opinieweekblad van Nederland. Tevens is zij columniste van het Friesch Dagblad, eveneens wekelijks.

Omlijstend concert door “Trioforte”: Francien Post, fluit, Sander Westphal, cello, en Corien van den Berg, vleugel, met werken rondom Bach.

Download HIER het programma

Gegevens

Datum:
19 januari 2020
Tijd:
11:15-12:45
Evenement Categorie:

Locatie

Scroll naar top