Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing Alex van Heusden

27 mei 2018 | 11:00-12:30

NESCIOLEZING ALEX VAN HEUSDEN, FILOSOOF EN THEOLOOG.
‘WAARHEID ALS GELIJKWAARDIGHEID’

CONCERT DOOR ARTE DUO: AUBREY SNELL, SAXOFOON, EN LINEKE LEVER, PIANO.

Download hier het programma

Het zal in deze lezing gaan over verschillende waarheidsopvattingen in de Oudheid: de Hellenistische (Grieks- Macedonische) visie op waarheid, de Thora als bron van waarheid, de poging tot synthese van de Joodse wijsgeer Philo van Alexandrië. En tenslotte de opvatting van Paulus: waarheid als gelijkwaardigheid die de vraagstukken rond etnische geschillen, sociale ongelijkheid en sexuele differentiatie in een ander licht plaatst. Waarheid op locatie in praktijk gebracht en permanent in beweging.

 

Alex van Heusden (1956) is filosoof en theoloog. Hij heeft zich toegelegd op bijbelwetenschappen, judaica, de geschiedenis van het vroege christendom en de gezamenlijke geschiedenis van
Joden, christenen en moslims. Hij werkt voor Ekklesia en Leerhuis Amsterdam.

 

Rond de lezing verzorgt het Arte Duo, bestaande uit Aubrey Snell (saxofoon) en Lineke Lever (piano) een concert in twee delen.

Camille Saint-Saëns (1835-1921) – Sonata op.167
Allegretto
Allegro animato
Lento
Molto allegro

Francis Poulenc (1899-1963) – Sonata
Allegro tristamente
Romanza
Allegro con fuoco

Piano en saxofoon, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Klassiek saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al 17 jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo.
In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD ‘One 2 Ten’. In het najaar van 2014 is hun romantische CD ‘Salut d’Amour’ uitgekomen met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Beide cd’s zijn lovend ontvangen door de pers en publiek.
Aubrey en Lineke studeerden beide cum laude af. Lineke aan het Utrechts Conservatorium, Aubrey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met onderscheiding. In de daaropvolgende jaren volgden zij masterclasses van o.a. de saxofonisten Jörgen Petterson, Arno Bornkamp, Willem van Merwijk, Hans de Jong en de pianisten Ralph van Raat en David Kuyken.

Inmiddels speelde het Arte Duo op alle belangrijke concertpodia van het land: Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven. In 2006 en 2007 was het Arte Duo te horen tijdens de Suite Muziekweek in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. De ongewone combinatie waarvoor Arte Duo koos, heeft ook verrassende gevolgen. Inmiddels zijn er speciaal voor het Arte Duo meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Van het Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, De Concertzender en televisie. Het in 2001 opgerichte duo ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell’Arte. Hun veelzijdigheid en het oproepen van uiteenlopende sferen is iets wat het Arte Duo in het bloed zit. Het duo speelt muziek die zowel lyrisch, romantisch alsook soms wat moderner is. Daarnaast maakt het Arte Duo bijzondere programma’s met bevriende musici onder de noemer ‘Arte Duo & Friends’.

Gegevens

Datum:
27 mei 2018
Tijd:
11:00-12:30
Evenement Categorie:
Scroll naar top