Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing Bettine Siertsema

19 november 2017 | 11:00-12:30

€10

Lezing door Bettine Siertsema, onderzoeker VU, ‘Waarheid en wijsheid in de literatuur’

Download de pdf, klik op: Programma Nescio 19 november 2017

Wat is waarheid? Bestaat ‘de’ waarheid? Heeft niet elke culturele en religieuze groep zijn eigen waarheden en wijsheden? En hoe maken we onderscheid tussen waarheid en nepnieuws of alternative facts, misleidende informatie waarmee de publieke opinie beïnvloed wordt?

In deze serie lezingen gaan we in op waarheden en wijsheiden vanuit diverse vakgebieden als de economie, de theologie, het milieu en de filosofie.
In deze aflevering gaat Bettine Siertsema, onderzoeker faculteit Geesteswetenschappen VU in op waarheid en wijsheid in de literatuur.

Over Bettine Siertsema
Siertsema is onderzoeker bij de Faculteit der Geesteswetenschappen VU en doceert o.a. media-ethiek bij  Communicatie- en Informatiewetenschappen VU. Zij is ook lid van de redactie van Interpretatie, een tijdschrift voor Bijbelse theologie en geeft regelmatig lezingen over haar promotieonderzoek, Holocaustliteratuur in bredere zin en Nederlandse poëzie.

Bettine Siertsema gaat sinds 1985 twee- tot driemaal per jaar voor in de Ekklesia Amsterdam.

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Annemiek van Zeben, alt en Paul de Boer, vleugel.

Zij zullen een ‘Lieder’ programma uitvoeren.

Naast enige liederen uit de Ekklesia (Amsterdam) staan er liederen van H. Wolf, R. Strauss, R. Wagner en A. Dvorak op het programma.

Deel 1

A. Oomen Dank zij de woorden
A. Dvorak Wende Dich zu mir (Psalm 25)
A. Dvorak Du bist, o Herr, mein Schirm (Psalm 119)
A. Dvorak Singet ein neus Lied (Psalm 98)
A. Oomen Liedje
A. Oomen Het derde land
P. de Boer En weer zingen (Psalm 101)
A. Oomen Woord dat ruimte schept

Lezing

Deel 2

J.S. Bach Bist du bei mir
H. Wolf Verborgenheit
H. Wolf Verschwiegene Liebe
R. Strauss Die Nacht
R. Wagner Träume
H. Wolf In der Frühe
R. Strauss Allerseelen

Annemiek van Zeben

Het idee een professionele zangcarrière op te bouwen kwam relatief laat bij Annemiek van Zeben. Als kind en jong volwassene speelde zij jarenlang dwarsfluit. Daarnaast zong ze in allerlei koren.
Tijdens haar studie Maatschappelijk Werk nam zij haar eerste zanglessen,o.a. bij Ruud Kok, Anna Maria Dür en Aafje Heynis.Voor de rol van Carmen (Bizet) werd zij gecoacht door Cora Canne Meijer. Vanaf 1995 was Annemiek als koorzanger verbonden aan de Nationale Reisopera te Enschede en het Groot Omroepkoor te Hilversum. In 1999 trad Annemiek op in het televisieprogramma ‘Una Voce Particulare’ en werd haar optreden vastgelegd op een DVD met ‘The best of’.

De laatste jaren is Annemiek dirigent van drie koren en treedt ze op als solist en maakt ze deel uit van verschillende ensembles: Met ‘De Vertroosting’ verzorgt ze bijv. de muzikale omlijsting bij uitvaarten en met trio Alterato brengt ze, samen met viool en orgel, Bach aria’s ten gehore. Voor het Ad Hoc ensemble Cohda organiseert Annemiek al weer enkele jaren concerten. Zo voerde het ensemble onlangs herontdekte Kammerduetten van Händel uit.

Paul de Boer studeerde piano bij Neville Shäfer en later bij Fania Chapiro. Hij specialiseerde zich in het werken met zangers; als pianist/begeleider en als dirigent. Hij begeleidt regelmatig Lieder- en Operaconcerten en werkt als coach van beginnende solisten en als repetitor. Als dirigent gaf hij met zijn eigen vocaal ensemble: ‘Dutch Baltica’ vele concerten in West-Europa, de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie met muziek uit de Baltische landen. Met het accent op 20e eeuwse muziek, hetgeen zijn specialiteit is.

Met zijn kamerkoren: ‘Tegenlicht’ uit Amsterdam en ‘Pur Sang’ uit Hilversum treedt hij regelmatig op met hoofdzakelijk hedendaagse programma’s. Hij werkt nauw samen met de Vlaamse componist en schilder Walter Vilain. Als organist/dirigent is Paul verbonden aan de Antonius kerk te Kortenhoef. Tevens is hij actief als componist van voornamelijk vocale werken.

In 2003 werd hij geridderd door de president van Litouwen voor zijn culturele verdiensten voor dat land en in 2006 werd hij benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau.

Gegevens

Datum:
19 november 2017
Tijd:
11:00-12:30
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Scroll naar top