Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nesciolezing

15 september 2019 | 11:15-12:45

€10
Judith Jamin, Sebastian Koloski en Sebastiaan van Eck

Nescio-lezing door Bart Baselmans, i.s.m. VUvereniging

‘De genetische aanleg voor geluk’

Muzikale omlijsting door Judith Jamin, Sebastian Koloski en Sebastiaan van Eck, cellisten

Download HIER het programma.

Overal om ons heen horen we over mensen met mentale problemen en psychische ziekten. Maar hoe zit het eigenlijk met het grote gedeelte van de bevolking dat zich juist wel gelukkig voelt? Kunnen we van deze mensen misschien iets leren, waardoor we de anderen kunnen helpen? Bart Baselmans, onderzoeker aan de VU op de afdeling biologische psychologie, houdt zich dagelijks mee bezig met deze vraag.

Bart Baselmans promoveerde op een onderzoek over de verschillen in geluk tussen mensen. Hij ontdekte dat er zoiets bestaat als een genetische aanleg voor geluk en onderzocht welke stukjes DNA hiervoor verantwoordelijk zijn. Met andere woorden: talent voor geluk is ten dele aangeboren.

Dat klinkt heel oneerlijk, maar dat valt reuze mee als je bedenkt dat de invloed van je omgeving ook heel groot is. Dat aangeboren talent is dus geen garantie voor geluk alleen.
Baselmans zette na zijn promotie zijn onderzoek voort. Hij kijkt nu naar de vraag of we omgevingen kunnen identificeren die geassocieerd zijn met geluk. Ook zoekt hij naar nog betere manieren om geluk te kunnen meten.

Omlijstend concert door de Drie Cellisten:

Judith Jamin studeerde aan het conservatorium van Frankfurt am Main en aan het Robert-Schumann-Institut in Düsseldorf. In 1982 voltooide ze daar haar opleiding bij Johannes Goritzki. Later volgde zij nog lessen bij Dimitri Ferschtman. Ze nam twee Cd’s op met romantisch cello-repertoire. Judith Jamin speelt met een aan François Tourte toegeschreven strijkstok uit de verzameling “Max Rodriguez” die haar door het NMI ter beschikking werd gesteld.

Sebastiaan van Eck studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en bij Johannes Goritzki aan het Robert Schumann Institut in Düsseldorf. Hij is een enthousiast kamermuziekspeler en maakte deel uit van o.a. de Camerata Lysy en de Deutsche Kammerakademie. Sebastiaan van Eck is verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is mede-initiatiefnemer van de zeer succesvolle Raadhuisconcerten in Hilversum. In 2008 werd hij bijgeschreven in het Gulden Boek van die stad.

Sebastian Koloski werd geboren in Bremen (Duitsland). Hij studeerde cello aan de Musikhochschule Freiburg bij Christoph Henkel en voltooide zijn studie in de U.S.A. bij Aldo Parisot. Na zijn terugkeer naar Europa speelde hij regelmatig als freelance cellist bij de Berliner Philharmoniker. Sebastian Koloski woont thans in Nederland waar hij medeoprichter was van het Utrecht String Quartet. Sebastian Koloski is kamermuziek docent aan het Conservatorium van Utrecht.

Gegevens

Datum:
15 september 2019
Tijd:
11:15-12:45
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

Scroll naar top