Laden Evenementen

Lezing: Roel Vredenbregt

Concert: Hans Boetje, saxofoon
                Hans Ferwerda, piano

Een jonge ziel.

Over veerkracht in de mystieke filosofie van Meister Eckhart. (1260-1328)

Roel is godsdienstfilosoof en werkt als geestelijk verzorger in Altrecht GGZ. Gefascineerd door de 13e -eeuwse denker en mysticus Meister Eckhart, dook hij diep in diens wijsheid en de ermee verbonden negatieve theologie. Hij integreert zijn activiteit als mindfulness trainer in werk en dagelijkse leven, voortbouwend op eigen meditatie ervaring. Daarbij kan hier en daar een woord, een stukje zin van Meister Eckhart zomaar opklinken en even fonkelen als wijsheid uit de stilte. Oude woorden, maar als je ze te luisteren legt, vaak actueler dan de koppen van de krant.

Een jonge ziel.
De meeste mensen zijn sterk gehecht aan hun ‘ik’. Dat is wel het laatste wat ze kwijt willen raken in het leven! Meister Eckhart onderzocht bij zichzelf en anderen wat er gebeurt als je het ‘ik’ loslaat. Wat als het ‘ik’ niet meer dominant boven alles en iedereen uit trommelt, maar eerder als een klankbord of zangbodem gaat werken voor het leven zelf? Zijn conclusie: je gaat dan niet ten onder als mens, verre van dat, juist van binnen uit groeit zo de kracht om een rijk en vruchtbaar leven te leiden. Een geboorte in de ziel noemde hij het, die voortkomt uit een bron, dieper dan ‘ik’. 

 Daaruit komt veerkracht, daaruit komt vrijheid, daaruit komt ook aandacht voor de dialoog met al wat leeft. Rijk is trouwens ook de taal die Eckhart spreekt in zijn werken. De woorden die hij kiest, de beelden waarmee hij spreekt duiden op wat je – heel modern – een ‘embodied mind’ zou kunnen noemen. Iemand die lichaam, ziel en geest in zichzelf tot een vruchtbare dialoog weet te brengen. In zijn tijd – hij leefde in de late middeleeuwen – sprak hij in de kerk de Duitse volkstaal. Dat was bijzonder en we zullen er aan proeven! Tot slot: wat gebeurt er met God als ook deze zijn ‘ik’ verliest? Een voorproefje: Eckhart wil God graag loslaten (uit liefde voor… God!). Voelt nu je ziel na lezing en muziek zich jonger dan daarvoor, dan zit je vast op een goed spoor.

Hans Boetje, saxofoon
Hans Ferwerda, piano

Bij deze Nesciolezing zullen ze het gedachtegoed van Meister Eckhart doorkruisen èn verklanken met muziek van Bach, Ravel en Piazzolla.

In de zomer van 2017 leerden ze elkaar kennen op een paradijselijke plek aan de voet van de Mont Ventoux in de Provence. Ze hoorden elkaar musiceren. De ene Hans, van de klassieke soort, speelde Bach en probeerde al jaren tango te dansen. De andere Hans, gepassioneerd saxofonist en meer van de jazz, wilde de tango spélen en zocht een pianist voor een stuk uit Piazzolla’s Histoire du Tango. Thuisgekomen in Nederland groeide een diepe muzikale vriendschap die in 2021 uitmondde in een CD album met muziek van Piazzolla en Bach. Ze bespelen beiden al 50 jaar hun instrument en koesteren hun status van amateur: ze hebben lief! 

Scroll naar boven