Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nescio-lezing i.s.m. VUvereniging

17 februari 2019 | 11:15-12:45

€10
Nescioconcert 15 januari 2019 - foto Annette Kempers

Nescio-lezing i.s.m. VUvereniging
Lezing: Mirjam van Veen (Hoogleraar kerkgeschiedenis VU) ‘Maria en vluchtelingen’

Download hier het programma

Van oudsher is Europa met vluchtelingen vertrouwd. Generaties Europeanen zagen grote stromen van vluchtelingen: mensen op de vlucht voor (religieus) geweld, voor honger, op zoek naar een betere toekomst. Het zestiende-eeuwse Genève had een grote vluchtelingencrisis toen duizenden protestantse vreemdelingen de stad overspoelden. Het aantal vreemdelingen overtrof ruimschoots het aantal Genevois en de stad kwam ruimte en voedsel tekort. Toch gingen vroegmoderne steden anders met vluchtelingen om dan wij. Spanningen tussen oude inwoners en vreemdelingen waren er volop, maar veel steden zagen in de komst van vluchtelingen ook een kans hun stad tot economische bloei te brengen. Protestantse gelovigen zagen de opvang van vluchtelingen bovendien als een erezaak. Per slot van rekening was Jezus zelf ooit gevlucht naar Egypte. Welke lessen vallen er te trekken uit het verleden?

Mirjam van Veen is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij is specialist op het gebied van de zestiende eeuw. Mirjam van Veen promoveerde in 2001 op een proefschrift over de polemiek tussen Dirck Volckertsz Coornhert en Johannes Calvijn.Zij publiceerde daarnaast een groot aantal artikelen over de polemiek tussen reformatie en radicale reformatie en over de pleidooien van David Joris en Sebastian Castellio voor religieuze tolerantie.

Muziek van Duo Sans Souci: Lieke Daniëls, viool en Frans van Dalen, vleugel

Naast recitals verzorgt Duo Sans Souci (viool-piano) ook de muzikale omlijsting van recepties, congressen en exposities. Het repertoire bestaat uit (licht) klassieke muziek en de salonmuziek zoals die klonk in de ‘Belle Epoque’.

www.duosanssouci.nl

Violiste Lieke Daniels werd op 16- jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg bij Jenny Spanoghe, waar ze na het behalen van haar gymnasiumdiploma haar vioolstudie mocht vervolgen in de vakopleiding. In juni 2014 behaalde ze daar cum laude haar bachelordiploma en in 2016 haar masterdiploma met Natalia Gabunia en Wouter Vossen als hoofdvakdocenten. Lieke is jarenlang concertmeester geweest van zowel het Euregio Jeugd Orkest als het Tilburgs Festival Orkest. www.liekedaniels.nl

Pianist Frans van Dalen was als docent piano en repetitor verbonden aan het Hilversum conservatorium. Hij begeleidde de cabaretier Fons Jansen in diens klassieke programma’s(Ongewoon Recital en Kleintje Kunst) en nam een CD op met pianomuziek van Ravel.

De volgende lezing in deze serie wordt gehouden op zondag 17 maart
Spreker is Annelies Verbeke, Vrije Schrijver VU: ‘Connected World’
Concert door Virginia Wolleswinkel, altviool, William McLeish, cello en Leonid Nikishin, viool

Gegevens

Datum:
17 februari 2019
Tijd:
11:15-12:45
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

Scroll naar top