Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nescio-lezing door Jelle van Baardewijk

20 maart | 11:15-12:45

€10

Nescio-lezing door Jelle van Baardewijk
mmv. Elly van Munster, luit en gitaar

Download hier het programma

 

Toelichting bij het concert

Een nocturne (van het Latijnse nocturnus, ‘nachtelijk’) is een compositie die geïnspireerd is op de sfeer van de nacht, meestal melodieus en wat dromerig van aard. De Hongaarse componist Johann Kaspar Mertz verbleef vanaf 1840 in Wenen, toen hét culturele centrum van Europa.

Van Vincenz Schuster is heel weinig bekend. Hij woonde en werkte ook in Wenen en schreef een thema en variaties – een geliefde componeervorm in deze tijd – over een eenvoudig Boheems volksliedje.

Mauro Giuliani bewerkte zes bekende Schotse melodieën uit die tijd voor de gitaar, o.a. ‘The blue bells of Scotland’. ’Blue bells’ zijn wilde hyacinten, weelderige bloemen!

De Franse gitarist Napoléon Coste – door zijn vader vernoemd naar Napoléon Bonaparte – schreef zeven ‘souvenirs’, waar u er twee van hoort. En het Rondeau uit de ‘Souvenirs de Flandres’.

Het zijn door het landschap geïnspireerde stemmingsstukken, herinneringen aan Coste’s jeugd, aan de plaatsen waar zijn vader als beroepsmilitair naartoe werd overgeplaatst. Regelmatig was hij ook gestationeerd in Nederland, vandaar de compositie ‘Le Zuyderzée’.

In de zwierige wals ‘Les Bords du Rhin’ klinkt de stroom van de rivier de Rijn.

De bolero – in dit geval gecomponeerd door de Spaanse gitarist Julian Arcas – is een Spaanse dans in driekwartsmaat.

Eén van de grootste componisten uit de vroeg-Romantiek is de Spanjaard Fernando Sor, leermeester van Napoléon Coste. Zelfs zijn études zijn fraai, u hoort er twee.

Les Adieux (‘het afscheid’) is waarschijnlijk gecomponeerd als laatste afscheid van de Napolitaanse opera-componist Giovanni Paisiello, die overleed in 1816.

Gegevens

Datum:
20 maart
Tijd:
11:15-12:45
Kosten:
€10
Evenement Categorie:

Locatie

OSG Kortenhoef
Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef, 1241 LZ
+ Google Maps
Telefoon:
035-6561961
Scroll naar top